DATUM:август 8, 2017
VREME:8:00 pm
LOKACIJA:Herceg Novi, Crna Gora
NAZIV:Summer Saxperience
Summer Saxperience 2017 август 8, 2017

U mirnom i porodičnom gradu, Herceg Novom, Beogradski festival saksofona Belgrade Saxperience organizuje Letnju školu saksofona od 8. do 13. avgusta 2017. godine. Letnja škola ima za cilj da edukuje i podigne nivo izvođaštva svojih polaznika, ali i da okupi učenike saksofona iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske i tako im omogući da se upoznaju i u budućnosti sarađuju. U toku šest dana, polaznici će imati mogućnost da imaju individualne i grupne časove sa profesorima iz Srbije i inostranstva. Časovi se održavaju u Muzičkoj školi u centru Herceg Novog. Po završetku Letnje škole saksofona, polaznici će nastupiti na završnom koncertu nakon čega će im svečano biti dodeljena diploma o pohađanju Letnje škole saksofona u Herceg Novom.

letnji_saxofon

Takođe, u toku Letnje škole biće organizovan Međunarodni festival saksofona, Summer Saxperience od 11. do 13. avgusta 2017. godine, te će tako pored Filmskog festivala i Guitar Art festivala, postati jedan od značajnih kulturnih dešavanja u Herceg Novom. Profesori saksofona u Letnjoj školi su ujedno i izvođači na festivalu, a polaznici će imati mogućnost da prisustvuju koncertima.

O Herceg Novom

Herceg Novi se nalazi između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najlepših zaliva sveta, Boku Kotorsku. U njemu su se susretale i ukrštale različite civilizacije što je ostavilo duboki trag na njegov današnji izgled. Već prvi pogled na Stari grad otkriva niz zidina sa visokim i snažnim kamenim tvrđavama i kulama.
Prva u lancu odbrambenih utvrđenja na moru bila je Citadela čiji ostaci leže neposredno uz dominantnu tvrđavu na obali Forte Mare.

letnji_saxofon_2

Na severnoj strani Starog grada dominira Kanli Kula (Krvava kula ) koja potiče iz turskog doba (1539) bila je zatvor otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula“. Najvećim delom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966. god. pretovorena je u letnju pozornicu, jednu od najlepših otvorenih scena na čitavoj Jadranskoj obali. Na glavnom novskom trgu nalaze se Zapadna gradska kula i Sahat-kula podignuta 1850. godine u pseudoromanskom stilu.
Na brdu iznad Herceg Novog izdiže se Španjola. Najvećim delom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966. god. pretovorena je u letnju pozornicu, po mnogima najlepšu otvorenu scenu na čitavoj Jadranskoj obali. Podignuta je za vreme turske vladavine ali je tim imenom nazvalo lokalno stanovništvo jer su u njenoj gradnji učestvovali i Španci u toku njihove kratke vladavine (1538-1539). Završena je 1548. godine i predstavlja najočuvaniji fortifikacioni objekat na Jadranu.
Među vrednim fortifikacionim objektima svakako je tvrđava Mamula koja je podignuta na samom ulazu u Bokokotorski zaliv na ostrvu Lastavica, a sagradio je krajem XIX vijeka austrijski admiral Lazar Mamula.
Kompleks manastira Savina nalazi se u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije u neposrednoj blizini mora. Čine ga dve crkve posvećene Uspenju Bogorodice, manastirski konak sa riznicom i crkva Sv. Save. Pravi je primer uspešnog spoja istočne i zapadne kulture.

letnji_saxofon_3

Crkva Sv. Arhanđela Mihaila nalazi se na gornjem trgu u Starom gradu, popularnoj Belavisti. Ova građevina predstavlja izuzetno uspešan i maštovit spoj vizantijskog, romano-gotičkog stila i islamske reminidencije.
Na području opštine Herceg Novi ima 89 crkava među kojima je 75 pravoslavnih i 14 katoličkih. Crkva Sv. Jeronima se nalazi u Starom Gradu, na trgu Mića Pavlovića , sagrađena je 1856 god. Krase je dela jednog od najvećih baroknih slikara Tripa Kokolje. Prema arheološkim istraživanjima na tom se prostoru nalazio i dvor Tvrtka I, osnivača grada. Prekoputa ove crkve se nalazi Muzička škola.

„Herceg Novi je grad večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada.“
Ivo Andrić

2016 Belgrade SAXperience © All rights reserved