Igo Afetus
DATUM:октобар 4, 2017
VREME:8:00 pm
LOKACIJA:Beograd, Srbija
NAZIV:Belgrade SAXperience
Belgrade SAXperience 2017 октобар 4, 2017

Mislim da je njegova najveća prednost raznovrsna lepota
brojnih mogućnosti izražaja. U jednom trenutku duboko
tih, u drugom pun emocija. Sanjalački, melanholičan,
ponekad sa šapatom odjeka… Ne znam nijedan
instrument sa ovako specifičnim kvalitetom tona koji se
proteže po granicama čujnosti.

Hektor Berlioz

 

Početak jeseni rezervisan je za četvrto izdanje festivala Belgrade Saxperience koji će predstaviti klasično i moderno i dokazati da saksofon ide u korak s vremenom. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenim prostorima. Nastavili smo sa ciljevima koji su nam bili važni od početka, a to su – prezentacija saksofona, solo i u različitim sastavima, u različitim epohama i u različitim žanrovima. Takođe, nastavljamo tradiciju podsticanja domaćih kompozitora da stvaraju nova dela za saksofon. Tako će publika na ovogodišnjem festivalu moći premijerno da čuje nova ostvarenja Ane Gnjatović i Ognjena Popovića.

 

Posebno nam je drago što će poznate strane i domaće saksofoniste, čuti i publika izvan Beograda, to jest u Novom Pazaru, Kraljevu, Pirotu, Leskovcu, Somboru, Vršcu i drugim gradovima širom Srbije, a sve to u okviru naše druge turneje Le tur de Sax podržanu od strane Francuskog instituta u Beogradu i banke Société Générale Srbija.

 

Festival počinjemo koncertima francuskih umetnika, tako će nam se ponovo predstaviti Batist Erben, ali takođe i Igo Afetuš – mladi saksofonista koji je već nastupao sa najpopularnijim svetskim muzičarima. Sledi Ladies night u okviru kojeg će se predstaviti mlada belgijska saksofonistkinja Nele Tibo, a potom i LadieSaxophone Quartet koji će, prvi put na Belgrade Saxperience, doneti zvuk tanga. Saxperience veče prikazaće saksofon u klupskoj atmosferi, što će nam dočarati Syntheticsax i BasSax, dok je kraj predviđen za ljubitelje klasičnog saksofona i klasične muzike koju će interpretirati Vensan David.

 

Nakon koncerata, druženje uz saksofon se nastavlja u hotelu Radisson Blue. A značajno je napomenuti da smo za  novu, mladu publiku pripremili popodnevne koncerte na otvorenom na različitim lokacijama u gradu. Program će izvesti Banda saksofonista – mladi domaći saksofonisti koji će predstaviti instrument u glasnom i veselom stilu.

 

Gosti će i ovoga puta održati majstorske kurseve za učenike, studente i profesore saksofona, a časove će pasivno moći pohađati svi zainteresovani. Na ovaj način, preneće deo njihovog iskustva na mlade umetnike.

 

Ovogodišnje izdanje festivala dokazuje da saksofon od svog nastanka ide u korak sa modernim tokovima muzike i da će na svom putu istražiti još mnoge pravce, a mi smo tu da vam omogućimo da ih čujete na Belgrade Saxperienc-u.

2016 Belgrade SAXperience © All rights reserved