Nikola Arsenijević

nicola_arsenijevic-1

Nakon završenih studija na Konzervatorijumu u Serži-Puntuazu kod prof. Žan-Iv Formoa i Konzervatorijuma u San-Maru kod Nikole Prosta, ovaj mladi saksofonista, rođen 1988 je studirao kod Kristijana Virta pre nego što je primljen na CNSM u Parizu u klasu čuvenog profesora Klod Delangla. Osvojio je veliki broj nagrada na međunarodnim takmičenjima: Evropsko takmičenje –  Gap (2008), Međunarodno takmičenje u Novoj Gorici, Slovenija (2011), Međunarodno takmičenje Kieri, Italija (2011), Međunarodno takmičenje saksofonista Andora (2015), Međunarodno takmičenje Adolf Saks u Dinantu, Belgija (2014).

Nikola Arsenijević je tokom godina paralelno sticao i bogato iskustvo na bini. Osnovao je kvintet Oblivion sa kojim je održao veliki broj koncerata širom Francuske. Učestvovao je kao solista sa orkestrom na nekoliko koncerata naročito sa Slovenačkim gudačkim kamernim orkestrom u Ljubljani i sa Kieri kamernim orkestrom u Italiji izvodeći koncerte Glazunova i Larsona.

Član je ansmbla saksofona CNSM u Parizu i kvarteta Laloi (osnovanog 2008) izvrsnog u miksu žanrova – tango, džez, muzike centralne Evrope i Balkana, klasične muzike, savremenih kompozicija i konstantnog istraživanja novih horizonata.

Nakon sticanja diplome na Muzičkoj Akademiji u Flenu, Nikola Arsenijević će održati resital sa pijanistom Nimom Sarkečik, Takođe svira Sonate sa pijanistkinjom Fransoaz Bufe, i nastupa u sali Korto u Parizu u saradnji sa čelistom Roland Pidoux kao deo programa „Četiri tela u potrazi za autorom“ 2015, savremena muzika pisana za saksofon, kontrabas i dvojicu igrača.

2016 Belgrade SAXperience © All rights reserved