Batist Erben

batist-erban-1

“Ne ocekuje da nasledi bilo koga, niti nekoga da umanji vec naprosto da svira bolje od ostalih i sebe samog da nadmasi”

MIšel Konta, novembar 2012

„Lepota zvuka njegovog saksofona je verovatno prvi kvalitet koji čujete pored neverovatne okretnosti i tehničkog umeća, njegovo sviranje osvaja i predstavlja jedan nesumnjivi talenat”

Žan-Pier Žekson, Klasika, novembar 2012

Nominovani za „Viktuar du Džaz” u 2013. godini, snimaju prvi album “Brader Stun”, Batist Erban je snimao sa velikim muzičarima: Keit Braun (2011), Aldo Romano (2012), Esit Esit i Džef “Tejn Vots (2014) Kalisto kvartet sa Žan-Šarl Rišar, Stefan Giom, i Vanson David (2015).

On nastupa širom sveta (Tajland, SAD, Italija, Madagaskar, Engleska, Nemačka, Belgija Švajcarska…) i svira sa velikim muzičarima: Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markues Gilmor, Stephane Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pil, Daril Ol, Frank Avitabil, Pierik Pedron, Žulian Loro, Enriko Rava, Erik Lenjini, Batist Trotinjon, Bili Art, Majkl Šere, Džeri Bergonci, Stefano Di Batista… trenutno prati Šarl Aznavura.

Rođen je u Šartru, učio je da svira saksofon kod Žan-Lui Muinie a zatim džez ko Žulijen Loro, Žan-Žak Rulmana i Žan-Šarl Rišara.Tokom studija na Konzervatorijumu za muziku, u džez klasi kod Rikardo Del Fra, upoznao je Andre Sekarelia koji ga je odveo u studio da snimi svoj prvi album “Brader Stun” u kvartetu sa Pier de Betman, Silvan Romano, Žan Tusan, Dimitri Durantonis i gostima. On je svirao u prvom delu nastupa Dion Vorvik na Olimpiji u novembru 2012. godine u duetu sa Pier de Betman i predstavio svoj prvi disk koji je doživeo veliki uspeh. Njegov drugi disk “Anterferans“ je objavljen 2015. godine za Banžaman Enok, Maksim Fužer, Silvan Romano i Reno Gensan.

Batist je takođe i predavač i drži majstorske kurseve širom sveta. Na njegovu muziku i njegovo sviranje je uticala muzika saksofonista kao što su: Čarli Parker, Kenonbal Ederli, Ornet Kolman, Mejsio Parker, Džon Koltrejn, madagaskarska muzika ali i muzika kompozitori kao što su Debisi, Ravel i Bah.

2016 Belgrade SAXperience © All rights reserved