Bart Van Beneden

portret Bart

Dok je završavao obrazovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, Bart Van Beneden je počeo da predaje i da diriguje, a takođe i da se bavi transkripcijom i aranžiranjem dela za različite ansamble.
Član je kvarteta Anemos Saxophone Quartet, koji je je osvojio dve dražvne nagrade kao i nagradu na međunarodnom takmičenju u Luksemburgu. Izdali su dva albuma Through Time (2013) i Klapzoen (2017). Nastupali su na festivalima u Belgiji, Luksemburgu, Francuskoj, Holadniji, Litvaniji, Hrvatskoj i Srbiji.
Nedavno je sa kolegama (Nel Tibo, Pieter Pellens i Asagi Ito) osnovao kvartet saksofona Scarbo. Izvode savremene muziku u kombinaciji sa drugim umetničkim formama. Ove godine su izveli projekat Pagine sa renomiranom plesačicom Juikom Hašimoto (plesna kompanija Rosas).
Njegova ljubav prema dirigovanju potiče još iz lokalne zajednice u Flandriji, gde se neguje tradicija ansambala duvačkih instrumenata.  Ove sezone će dirigovati, između ostalih, dela Vagnera, Koplanda, Glazunova, Ibera i Martena, kao i novu operu u kojoj su izvođači mladi umetnici i profesionalci. Dirigovaće Istočno flamanskim simfonijskim orkestrom izvodeći Malerovu Četvrtu simfoniju.

2016 Belgrade SAXperience © All rights reserved