DATUM: 27.09.2022
LOKACIJA: Beograd, Srbija
NAZIV: Belgrade Saxperience
Belgrade SAXperience 2022. 27.09.2022

DEVETI MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA – BELGRADE SAXPERIENCE 2022.

Deveti međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience biće održan od 27. septembra do 29. septembra u Beogradu.

Želja mi je bila da za deveto izdanje Festivala domaći kompozitor komponuje novo virtuozno delo za saksofon i klavir jer nam takvih dela nedostaje u repertoaru za klasični saksofon. S tim u vezi pozvao sam jednog od naših najistaknutijih kompozitora, Ivana Jevtića sa kojim sam ranije često sarađivao i koji već ima iskustva u pisanju muzike za saksofon. On je napisao Koncert za alt saksofon i gudački orkestar koji sam premijerno izveo sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na prvom izdanju festivala, 2014. godine. Ove godine će na otvaranju festivala njegovo delo premijerno izvesti jedan od najistaknutijih francuskih saksofonista, profesor na Konzervatorijumu u Versaju, Nikola Arsenijević i naš maestralni pijanista Uki Ovaskainen.

Prilikom odabira programa, vodili smo se idejom da skrenemo pažnju domaćoj publici na istoriju i okolnosti u kojima je nastao saksofon, pa smo pozvali francuski trio Aeris. On u svom sastavu, osim saksofona i klavira ima i sakshornu – još jedan od instrumenata koji je izumeo Adolf Saks. Neizostavno predstavljamo i nove tendencije na domaćoj džez sceni, te smo pozvali Bojana Stamenov soul trio koji čine neki od naših najistaknutijih džez muzičara. Oni će na koncertu u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić izvesti neke od najpoznatijih kompozicija džez i bluz repertoara.

Milan Savić, direktor festivala Belgrade Saxperience

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije, u okviru turneje Saxperience on Tour. Značajno je istaći Međunarodnu letnju školu i festival saksofona Summer SAXperience i Zimsku školu Ski SAXperience na Zlatiboru. Cilj ovih škola je da se polaznicima pruži prilika da u letnjoj i zimskoj atmosferi uče od istaknutih svetskih saksofonista, kao i da se među okupljenim učenicima saksofona stvore prijateljstva iz kojih će u budućnosti proizaći i profesionalna saradnja. Program posvećen edukaciji najmlađe publike je Mini SAXperience, koja kroz interakciju sa mladim izvođačima ima priliku da sazna sve o saksofonu.

Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

BROŠURA FESTIVALA

 

Belgrade SAXperience © All rights reserved

   

Developed by: 

To Top