DATUM: 05.08.2016
LOKACIJA: Herceg Novi, Crna Gora
NAZIV: Summer Saxperience
Summer Saxperience 05.08.2016

Međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience organizuje Treću međunarodnu letnju školu saksofona Summer Saxperience od 5. do 15. avgusta 2018. godine u Herceg Novom.

Letnja škola ima za cilj da svojim polaznicima omogući jedinstvenu priliku da u letnjoj afmosferi uče od vrhunskih saksofonista, ali i da okupi učenike saksofona i tako im omogući buduću saradnju. U toku deset dana, polaznici će imati individualne i grupne časove, kao i probe sa oficijalnim korepetitorom sa kojim će nastupiti na završnom koncertu nakon čega će im svečano biti dodeljena diploma o pohađanju Letnje škole saksofona u Herceg Novom.

U toku Letnje škole biće organizovan i Međunarodni festival saksofona Summer Saxperience, pa će tako, pored Filmskog festivala i Guitar Art Summer Fest-a, postati jedan od najznačajnijh kulturnih događaja u Herceg Novom. Na festivalu će nastupiti profesori Letnje škole sa gostima, a polaznici će imati jedinstvenu priliku da prisustvuju koncertima.

O Herceg Novom

Herceg Novi se nalazi između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najlepših zaliva sveta, Boku Kotorsku. U njemu su se susretale i ukrštale različite civilizacije što je ostavilo duboki trag na njegov današnji izgled. Već prvi pogled na Stari grad otkriva niz zidina sa visokim i snažnim kamenim tvrđavama i kulama.
Prva u lancu odbrambenih utvrđenja na moru bila je Citadela čiji ostaci leže neposredno uz dominantnu tvrđavu na obali Forte Mare.

letnji_saxofon_2

Na severnoj strani Starog grada dominira Kanli Kula (Krvava kula ) koja potiče iz turskog doba (1539) bila je zatvor otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula“. Najvećim delom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966. god. pretovorena je u letnju pozornicu, jednu od najlepših otvorenih scena na čitavoj Jadranskoj obali. Na glavnom novskom trgu nalaze se Zapadna gradska kula i Sahat-kula podignuta 1850. godine u pseudoromanskom stilu.
Na brdu iznad Herceg Novog izdiže se Španjola. Najvećim delom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966. god. pretovorena je u letnju pozornicu, po mnogima najlepšu otvorenu scenu na čitavoj Jadranskoj obali. Podignuta je za vreme turske vladavine ali je tim imenom nazvalo lokalno stanovništvo jer su u njenoj gradnji učestvovali i Španci u toku njihove kratke vladavine (1538-1539). Završena je 1548. godine i predstavlja najočuvaniji fortifikacioni objekat na Jadranu.
Među vrednim fortifikacionim objektima svakako je tvrđava Mamula koja je podignuta na samom ulazu u Bokokotorski zaliv na ostrvu Lastavica, a sagradio je krajem XIX vijeka austrijski admiral Lazar Mamula.
Kompleks manastira Savina nalazi se u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije u neposrednoj blizini mora. Čine ga dve crkve posvećene Uspenju Bogorodice, manastirski konak sa riznicom i crkva Sv. Save. Pravi je primer uspešnog spoja istočne i zapadne kulture.

Crkva Sv. Arhanđela Mihaila nalazi se na gornjem trgu u Starom gradu, popularnoj Belavisti. Ova građevina predstavlja izuzetno uspešan i maštovit spoj vizantijskog, romano-gotičkog stila i islamske reminidencije.
Na području opštine Herceg Novi ima 89 crkava među kojima je 75 pravoslavnih i 14 katoličkih. Crkva Sv. Jeronima se nalazi u Starom Gradu, na trgu Mića Pavlovića , sagrađena je 1856 god. Krase je dela jednog od najvećih baroknih slikara Tripa Kokolje. Prema arheološkim istraživanjima na tom se prostoru nalazio i dvor Tvrtka I, osnivača grada. Prekoputa ove crkve se nalazi Muzička škola.

„Herceg Novi je grad večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada.“
Ivo Andrić

Summer saxperience

ministarstvo-kulture

French institute, CG

sekretarijat-za-kulturu-grada-Beograda

Italian institute

IF-Serbie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 

Belgrade SAXperience © All rights reserved

   

Developed by: 

To Top