LOKACIJA: Herceg Novi, Crna Gora
NAZIV: Summer Saxperience
Summer Saxperience 

Međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience svake godine u Herceg Novom od 5. do 15. avgusta organizuje Međunarodnu letnju školu saksofona Summer Saxperience.

Letnja škola ima za cilj da svojim polaznicima omogući jedinstvenu priliku da u letnjoj atmosferi uče od vrhunskih saksofonista, ali i da okupi učenike saksofona i tako im omogući buduću saradnju. U toku deset dana, polaznici imaju individualne i grupne časove, kao i probe sa oficijalnim korepetitorom sa kojim nastupaju na završnom koncertu. Nakon završnog koncerta organizovana je svečano biti dodeljena diploma o pohađanju Letnje škole saksofona.

letnji_saxofon_2

U toku Letnje škole je organizovan i Međunarodni festival saksofona Summer Saxperience, pa tako, pored Filmskog festivala i Guitar Art Summer Fest-a, ovo je jedan od najznačajnijh kulturnih događaja u Herceg Novom. Na festivalu nastupaju profesori Letnje škole, a polaznici imati jedinstvenu priliku da vide pripreme i slusaju koncerte svojih profesora.

O Herceg Novom

Herceg Novi se nalazi između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najlepših zaliva sveta, Boku Kotorsku. U njemu su se susretale i ukrštale različite civilizacije što je ostavilo duboki trag na njegov današnji izgled. Već prvi pogled na Stari grad otkriva niz zidina sa visokim i snažnim kamenim tvrđavama i kulama.
Prva u lancu odbrambenih utvrđenja na moru bila je Citadela čiji ostaci leže neposredno uz dominantnu tvrđavu na obali Forte Mare.

Na severnoj strani Starog grada dominira Kanli Kula (Krvava kula ) koja potiče iz turskog doba (1539) bila je zatvor otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula“. Najvećim delom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966. god. pretovorena je u letnju pozornicu, jednu od najlepših otvorenih scena na čitavoj Jadranskoj obali. Na glavnom novskom trgu nalaze se Zapadna gradska kula i Sahat-kula podignuta 1850. godine u pseudoromanskom stilu.
Na brdu iznad Herceg Novog izdiže se Španjola. Podignuta je za vreme turske vladavine ali je tim imenom nazvalo lokalno stanovništvo jer su u njenoj gradnji učestvovali i Španci u toku njihove kratke vladavine (1538-1539). Završena je 1548. godine i predstavlja najočuvaniji fortifikacioni objekat na Jadranu.

Među vrednim fortifikacionim objektima svakako je tvrđava Mamula koja je podignuta na samom ulazu u Bokokotorski zaliv na ostrvu Lastavica, a sagradio je krajem XIX vijeka austrijski admiral Lazar Mamula.
Manastirski kompleks Savina nalazi se u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije u blizini mora. Sastoji se od dve crkve posvećene Uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom i crkve Svetog Save. To je pravi primer uspešnog jedinjenja između istočne i zapadne kulture.

Na području opštine Herceg Novi nalazi се nekoliko trgova na kojima se organizuju manifestacije. Jedan od koncerata festivala saksofona održava se na gornjem trgu u Starom gradu, popularnoj Belavisti gde se nalazi i prelepa Crkva Sv. Arhanđela Mihaila. Ova građevina predstavlja izuzetno uspešan i maštovit spoj vizantijskog, romano-gotičkog stila i islamske reminiscencije.

Muzička škola nalazi se u Starom gradu, na trgu Mića Pavlovića na kome se održava jedan od koncerata festivala. Prekoputa škole nalazi se Crkva Sv. Jeronima, sagrađena je 1856 god. i krase je dela jednog od najvećih baroknih slikara Tripa Kokolje. Prema arheološkim istraživanjima na tom se prostoru nalazio i dvor Tvrtka I, osnivača grada.

„Herceg Novi je grad večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada.“
Ivo Andrić

 •  
  36
  Shares
 • 36
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 

Belgrade SAXperience © All rights reserved

   

Developed by: 

To Top